15, 30, 40, game, set, match!

By 05/04/2014 Uncategorized
Gamesetmatch

Game, set, match zijn bekende woorden van een scheidsrechter bij tennis na het laatste gespeelde punt van de wedstrijd. Deze drie woorden komen natuurlijk uit het Engels, maar veel termen die in de tennissport gebruikt worden komen vooral uit het Frans. Wist je bijvoorbeeld dat de naam tennis afstamt van het Franse woord tenez, wat ‘daar komt ie’ betekent. Ook werd de tennissport in de 11e eeuw uitgevonden in Frankrijk. Ze noemde tennis  toen nog ‘Jeu de Paume’. Je moest toen de bal met de palm van je hand kaatsen. Wij waren ook heel nieuwsgierig waarom de puntentelling bij tennis nu eigenlijk anders is dan bij andere sporten? Zou de oorsprong daarvan ook in Frankrijk liggen? Wij gingen op onderzoek uit!

Puntentelling
Tijdens onze zoektocht naar de reden van de puntentelling bij tennis, kwamen we erachter dat er eigenlijk geen officieel bewijs is, maar vooral heel veel verschillende verklaringen. De twee meest geloofwaardige zullen we met jullie delen.

De eerste verklaring is dat men ervan uitgaat dat de telling voortkomt uit het feit dat de mensen vroeger altijd om geld speelde. Het was een echte wed-strijd. De munt eenheid bestond uit 60 centen. Ze speelde dan om een kwartje per punt. Dat leidde tot de telling: 15-30-45 en tenslotte game. Van de 45 is de 5 weggesleten.

Een andere veel gehoorde verklaring is, dat de punten van het spel aangegeven werden op een klok. De klok werd in vier gelijke stukken verdeeld om de vier punten aan te geven die per game gewonnen moeten worden. De wijzer werd dus eerst bij de 15 gezet, daarna bij 30, dan bij 45 en tenslotte bij 60.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de puntentelling bij tennis? Bekijk dan het filmpje van Willem Wever waarbij Jacco Eltingh en Paul Haarhuis meer uitleg geven.

Wat vinden jullie de meest geloofwaardige verklaring?

Laat een reactie achter