Slaap kindje slaap

By 20/03/2014 Uncategorized
Sportmax tenniskampen en hockeykampen 2013 week 4 (166)

Als je aan kamp denkt dan is slapen waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt.  Maar toch is slapen, zeker tijdens een sportkamp, erg belangrijk. Sportmax heeft als het om slapen gaat één belangrijke regel. Degene die willen slapen, moeten ook kunnen slapen. Zeker de eerste avond is het vaak nog wat rumoerig, want het is toch ook best spannend om in een ander bed en niet in je eigen kamer te slapen. Wij waren benieuwd hoeveel slaap je nu eigenlijk nodig hebt? Tijdens onze zoektocht kwamen we onder andere tot de ontdekking dat mannen vaker snurken dan vrouwen!

Hoeveelheid slaap
De hoeveelheid slaap die je nodig hebt hangt niet alleen af van je persoonlijke behoefte, maar hangt ook van je leeftijd. Baby’s slapen ongeveer 16 tot 18 uur. Dat neemt dan langzaam af tot je in de twintig bent. Tijdens de puberteit is er overigens weer een tijdelijke toename van de slaapbehoefte. Hoewel deze door pubers meestal genegeerd wordt. Op latere leeftijd neemt de duur van de nachtslaap vaak af maar als je de (schoonheids)dutjes overdag meerekent is er bijna geen verschil in de totale hoeveelheid slaap, opgeteld over de 24 uur.Er zijn nog meer verschillen. Hoe diep je slaapt is ook afhankelijk van leeftijd. Kinderen slapen dieper dan volwassenen. Onder aan de blog kun je in de afbeelding zien hoeveel slaap gemiddeld is voor jouw leeftijd.

Snurken
Wat onlosmakelijk aan slapen verbonden is, is snurken! Ook tijdens Sportmax wordt er wat af gesnurkt (of afgezaagd, zoals wij dat zeggen). Ook horen we wel eens kinderen praten in hun slaap, maar meestal is het een taaltje die we niet kunnen verstaan. Snurken is het ronkende of zagende geluid dat tijdens de slaap uit je keel komt. Dit geluid is soms zó luid dat je er zelf wakker van wordt, maar meestal hebben partners, huisgenoten of de buren er het meeste last van.

Het snurkgeluid ontstaat als je ligt en je gehemelte en het achtereind van je tong elkaar bijna raken. Daardoor wordt je luchtweg smaller. Door je ademhaling gaat het weefsel achter in je mond trillen waardoor het snurkende geluid ontstaat. Als je meer wilt weten over snurken bekijk dan dit filmpje van Willem Wever waar alles duidelijk wordt uitgelegd!

slapen

Laat een reactie achter