Sporten tijdens extreme hitte

By 20/01/2014 Uncategorized
Wozniacki AusOpen Sportmax

Extreme hitte op dit moment in Australië, temperaturen tot zelfs 45 graden. Er konden letterlijk eitjes gebakken worden op de tennisbaan. Tijdens de Australian Open werden er zelfs wedstrijden gestaakt vanwege ‘het gevaar’ wat hitte met zich mee kan brengen, zoals bijvoorbeeld een zonnesteek of kramp. Ook Caroline Wozniacki werd op merkwaardige wijze gehinderd door de hitte, zij kon haar waterflesjes niet eens normaal neerzetten, omdat ze ter plekke smolten. In Nederland zijn we die extreme temperaturen niet gewend. Toch waren we benieuwd hoe je, je het beste voor kunt bereiden op het sporten tijdens het sporten in extreme hitte.
Lees hieronder meer over wat er kan gebeuren tijdens het sporten bij hitte en onze tips om dit te voorkomen.

Hitteproblemen
Iedere sporter krijgt er vroeg of laat een keer mee te maken. Helaas ook Robin Haase tijdens zijn eerste rond partij bij de Australian Open, waardoor hij de wedstrijd op moest geven, we hebben hier over: Kramp. Kramp is een pijnscheut waarbij een spier onwillekeurig samentrekt. De meest voorkomende oorzaak van kramp is het verlies van vocht en zouten.
Een andere warmteaandoening is flauwte.  Iemand kan flauwvallen nadat je stopt met een zware inspanning zonder uit te lopen of wanneer iemand een tijd stil heeft gestaan in de zon. Het wordt veroorzaakt door een plotselinge bloeddrukdaling.
Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt en uitdroging toeneemt, kun je een zonnesteek oplopen. Extreme vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en extreem zweten zijn symptomen van een zonnesteek.
Al met al is warmte er dus niet alleen om lekker bruin van te worden en te genieten van een ijsje, maar kan tijdens het sporten serieuze klachten met zich meebrengen.

Wat moet je doen?
We hebben nu een aantal mogelijke gevolgen gelezen van wat er kan gebeuren met je lichaam bij extreme hitte. Maar wat moet je dan precies doen als je kramp krijgt, flauw gaat vallen of een zonnesteek oploopt?
Je kunt bij het opkomen van kramp de verkrampte spier het beste even rustig losschudden of voorzichtig rekken. Het is verstandig direct een glas sportdrank te drinken zoals AA om de verloren mineralen en koolhydraten aan te vullen.
Leg bij een flauwte de persoon plat op zijn rug met zijn benen omhoog. Laat de persoon, zodra deze weer hersteld is, in de koelte zitten en geef hem/haar wat te drinken.
Bij de behandeling van een zonnesteek is het belangrijk meteen te stoppen met spelen, direct een glas sportdrank te drinken en het lichaam te koelen met behulp van ijs in de liezen, onder de oksels en rond de hals.

Voorkomen
Het liefst krijgen we natuurlijk met geen een van de bovenstaande hitteproblemen te maken. Deze zijn ook deels te voorkomen door o.a. goed te drinken, de juiste kleding te kiezen en op tijd voor verkoeling te zorgen. Hieronder een aantal tips op een rij.

Regelmatig drinken
Begin al met drinken tijdens de warming-up en blijf drinken bij elke wissel. Maak bij wedstrijden die langer duren dan een à anderhalf uur gebruik van een sportdrank. Hierdoor vul je niet alleen vocht aan, maar ook de verloren mineralen en koolhydraten.
Urinekleur
Misschien klinkt het een beetje gek, maar je kunt de vochtbalans in je lichaam controleren aan de hand van de kleur van je urine. Is je urine helder van kleur, dan is de vochtbalans goed. Donkere urine betekent enige mate van uitdroging en is een aanwijzing dat je extra moet drinken.
Kleding
Ook de kledingkeuze is belangrijk om hitteproblemen te voorkomen. Het beste kun je kiezen voor licht, ademend en los geweven materiaal, bijvoorbeeld katoen waardoor zweet makkelijk kan verdampen. Daarnaast kun je denken aan polsbandjes om de handpalmen droog te houden en een hoofdband om het zweet uit de ogen te houden.
Basisconditie
Naast alle voorzorgsmaatregelen is een goede basisconditie natuurlijk erg belangrijk. Spelers met een goede conditie zweten namelijk sneller én meer dan spelers met een mindere conditie, waardoor het lichaam beter afkoelt. Het is dan wel belangrijk om voldoende te blijven drinken.
Trainingsaanpassing
Probeer om de trainingsperioden tijdens hele warme dagen te verschuiven naar de ochtend of laat in de middag, wanneer het koeler is. Neem na elke dertig minuten pauze en zoek vooral de schaduw op of maak gebruik van een ijshanddoek in de nek.

 Tijdens de kampen hebben we gelukkig ook vaak lekker weer en proberen we de hitte de baas te blijven door o.a. een middag zwemmen en waterspelletjes.
Heb jij nog andere tips om hitteproblemen te voorkomen, laat het ons weten! P1070068

Laat een reactie achter